ЕП забранява пластмасовите изделия за еднократна употреба от 2021 г.

ЕП забранява пластмасовите изделия за еднократна употреба от 2021 г.

СПОДЕЛИ

8 вида пластмасови изделия за еднократна употреба се забраняват в целия Европейски съюз, включително и в България от това лято. Забраната включва чашките за кафе, сок или бира, чинии, сламки, бъркалки, клечки за уши, дръжки за балони, както и капсулите за кафе. Директивата трябва да бъде приложена в националното законодателство на страните-членки до 3 юли тази година. Държавата ни обаче все още не е готова за тази промяна, съобщава БНР.

Това каза за „Радио Варна” Сабина Максимова от Обществения център за околна среда и устойчиво развитие. Законодателните органи у нас все още не са предприели необходимите стъпки за въвеждането на забраната, което ни нарежда на едно от последните места в ЕС, заедно с Хърватия и Полша. Еко промените предизвикват негативен отзвук и от страна на бизнеса, чиито интереси в случая са сериозно засегнати.

Положителна тенденция по думите на Максимова е нарастващия процент на хората, които осъзнават негативното влияние на пластмасовите частици върху околната среда и здравето ни и приветстват забраната.

Данните на Обществения център за околна среда и устойчиво развитие показват, че в околната среда са натрупани 8 милиарда метрични тона пластмасов отпадък, като изключително засегнати са водните ресурси на Земята. Микропластмасата вече се съдържа в дъжда, във водоемите, както и в снега. Според друго проучване, подготвено от „Грийнпийс – България”, замърсяването на българското Черноморие с микропластмаса е сходно с това на Балтийско море и Северозападното Средиземноморие, които са едни от най-замъсрсените водни басейни в света.

avatar