Експеримент показва колко бързо вирус може да се разпространи в ресторант /ВИДЕО/

Експеримент показва колко бързо вирус може да се разпространи в ресторант /ВИДЕО/

СПОДЕЛИ

Популярно в социалните медии видео от Япония показва колко лесно могат да се разпространяват микробите и вирусите в ресторанти, когато само един човек е заразен, съобщава Профит.

Експериментът симулира атмосферата в бюфет ресторант или на круизен кораб. Той е проведен от националната телевизия NHK в сътрудничество със здравни експерти.

Във видеото 10 души влизат в ресторант, като единият от тях е определен като “заразен” човек. След това върху неговите ръце се поставя флуоресцентна субстанция, която е видима само на ултравиолетова светлина.

Тя, всъщност, представлява бактериите от кашляне или кихане. След това всеки от участниците в експеримента прави това, която обикновено би правил в бюфет ресторант, без да се замисля за евентуална зараза.

В края на видеото участниците са осветени с ултавиолетова светлина и на видеото ясно се вижда къде се е разпространила “инфекцията”.

Субстанцията, използвана вместо микроби, може да бъде видяна по храни, прибори за сервиране и чинии, дори по лицата на някои от участниците, информира CNN.

Подобни експерименти не са новост, но според Джон Никълс, преподавател в Хонконгския университет, те показват колко бързо може да се разпространи вирусът, особено когато не се мият ръцете.

Според него обаче ситуацията във видеото е “изкуствена”, защото по ръцете на „заразения“ човек има толкова много флуоресцентна течност, че не отразява точно количеството микроби по ръцете на хората.

Кентаро Ивата, специалист по заразни болести от университета в Кобе, е съгласен с него. Дава за пример това как коронавирусът се е разпространил на круизния кораб Diamond Princess.

“Експериментът просто показва вероятността от разнасяне на заразата чрез контакт и не е доказателство какво се е случило някъде, така че трябва да се прави ясна разлика какво може да се случи и какво се е случило,” казва Ивата пред CNN.

avatar