ЕК може да започне наказателна процедура срещу България

ЕК може да започне наказателна процедура срещу България

Източник:Нова ТВ

СПОДЕЛИ

Европейската комисия изпрати до България и Кипър официално предупредително писмо за стартиране на наказателна процедура. Причината – пропуски в прилагането на директива за пречистване на градските отпадъчни води.Според комисията страната ни не е осигурила необходимото качество на пречистване в 96 градски агломерации, съобщават от МОСВ.
Констатациите се базират на данни към 2014 г.
„Междувременно в последните 10 години България полага системни усилия за решаването на констатираните в писмото проблеми. Пречистването на отпадъчните води е приоритет в работата на Министерство на околната среда и водите. Над 2,3 млрд лева от Оперативна програма „Околна среда“ 2014-2020 са насочени към изграждане на ВиК инфраструктура в агломерации с над 10 хил. жители, за които се отнася писмото. В предходния програмен период успешно са изпълнени 221 проекта в сектор „Води“ с усвоена безвъзмездна финансова помощ в размер на над 2,4 млрд. лева. Изградени или реконструирани са 50 пречиствателни станции за отпадъчни води”, казват още от ведомството.
В сегашния програмен период към момента са обявени 11 процедури на обща стойност 881 209 959 лева. Договорени са средства в размер на 602 826 493 лева. Работи се по реализирането на проекти в Асеновград, Долна Митрополия, Добрич, Приморско, Елхово, Айтос, Враца, Банско, „Златни пясъци”, Видин, Тервел и Ямбол, припомнят от МОСВ.

Коментари

avatar