Джо Байдън встъпи в длъжност като 46-ия президент на САЩ /ВИДЕО/

Джо Байдън встъпи в длъжност като 46-ия президент на САЩ /ВИДЕО/

СПОДЕЛИ

Демократът Джо Байдън встъпи в длъжност като президент на САЩ. Това стана, след като той положи клетва като държавен глава по време на церемония във Вашингтон, преминала при засилени мерки за сигурност.

Днес цялата ми душа е вложена в обединението на Америка и моля всеки американец да се присъедини към мен в изпълнението на тази кауза. Това заяви в първата си емоционална реч като президент на САЩ Джо Байдън.

Ако се обединим, можем да постигнем велики неща, важни неща. Да поправим грешките и да се справим със смъртоносния вирус, категоричен е Байдън.

„Обещавам да бъда президент на всички американци и ще се боря точно толкова за онези, които не ме подкрепиха, колкото за тези, които ме подкрепиха“, каза още той.

Преди Байдън клетва положи и вицепрезидентът Камала Харис.

Събитието беше уважено от редица ключови политически фигури, както от Републиканската, така и от Демократическата партия. Сред тях бяха и бившите президенти Барак Обама, Джордж Буш младши и Бил Клинтън.

Кой е Джо Байдън ?

Джоузеф Робинет „Джо“ Байдън е американски политик. В периода 1973 до 2009 година е сенатор от щата Делауеър в Сената на САЩ. На 4 ноември 2008 г. е избран за вицепрезидент на САЩ в тандем с кандидат-президента на Демократическата партия Барак Обама, а на 20 януари 2009 г. встъпва в длъжност.

Байдън е роден в Скрантън, Пенсилвания, син на Джоузеф Байдън старши (1915 – 2002) и Катрин Финеган (1917 – 2010), католици от ирландско потекло, и живее там в продължение на 10 години, преди да се премести в Делауеър. Има двама братя, Джеймс и Франсис, и една сестра, Валери.

Джо Байдън, вторият отдясно, е най-голямото от четирите деца.

Байдън посещава училището Арчмиър Академи в Клеймонт, Делауеър, и го завършва през 1961 г. През 1965 г. получава бакалавърска степен от Университета на Делауеър в Нюарк със специалности история и политология, на 506-о място по успех от 688 студенти.

Джо Байдън се записва в университета в Делауеър, където удвоява специалности по история и политически науки. Той продължава в университета в Сиракуза, където печели юридическа степен.

През 1968 г. става доктор по право в Правния колеж на Сиракузкия университет, където по собствените си думи се е представил под възможностите си.

От 1963 до 1968 г. Байдън получава пет отлагания от военна служба (колкото и вицепрезидента Дик Чейни), по време на Виетнамската война, а през април 1968 г. е освободен от служба заради астма, от която е страдал като юноша.

Джо Байдън се жени за Нийла Хънтър през 1966 г. и им се раждат три деца, Джоузеф „Бо“ Байдън III (1969 – 2015), Робърт (р. 1970 г.) и Наоми (1971 – 1972). Съпругата и едногодишната му дъщеря загиват в автомобилна катастрофа на 18 декември 1972 г., а синовете му са ранени, но се възстановяват напълно.

През 1969 г. Байдън става адвокат, а през 1970 г. е избран за член на окръжен съвет.

През 1972 г. се кандидатира за сенатор от щата Делауеър в Сената на САЩ. Кампанията му се управлява от сестра му Валери Байдън Оуенс, попълнена е и от други членове на семейството, поради липсата на средства за наемане на професионални служители, и разчита на раздаване на листовки с позициите му. Той се концентрира върху изтеглянето от Виетнам, околната среда, гражданските права и „промяната“. На 7 ноември 1972 г. Байдън изненадващо побеждава републиканския сенатор-ветеран Джеймс Богс с 3162 гласа и става петият най-млад американски сенатор в историята (на минималната допустима от Конституцията възраст 30 г.).

През декември 1972 при автомобилна катастрофа загиват първата му съпруга Нийла и тяхната 1-годишна дъщеричка Наоми.

Катастрофата на 18 декември 1972 г., в която загиват съпругата и дъщеря му, а синовете му са ранени (колата на Нийла Байдън е блъсната от камион докато тя се излиза от пресечка; шофьорът на камиона е оправдан), го разтърсва. Байдън обмисля да се откаже от сенатското си място, за да се грижи за синовете си, но е убеден да заеме поста от лидера на демократите в Сената Майк Мансфийлд и произнася клетвата за встъпване в длъжност до леглото на един от синовете си. Байдън не работи всяка година на 18 декември.

През 1977 г. Байдън се жени за Джил Джейкъбс, от която има една дъщеря, Ашли (р. 1981 г.). Синът му Бо Байдън по-късно става главен прокурор на щата Делауеър, а Хънтър Байдън адвокат във Вашингтон.

Преизбиран е през 1978, 1984, 1990, 1996 и 2002 г. и е на шесто място по най-дълга служба в настоящия Сенат. Байдън се откроява сред сенаторите с това, че пътува до работното си място с държавната железница и с това, че е на дъното на таблицата по лично богатство.

През 1988 г. Джо Байдън се кандидатира за президент на първичните избори на Демократическата партия, но рано се оттегля, след като е обвинен, че е плагиатствал от реч на британския политик Нийл Кинък, тогавашен водач на Лейбъристката партия.

Байдън неуспешно се кандидатира за президент и през 2008 г. Спечелилият първичните избори на Демократическата партия през 2008 г. сенатор от щата Илинойс Барак Обама го избира за кандидат-вицепрезидент на Демократическата партия на 22 август 2008 г. На 4 ноември 2008 г. тандемът Обама/Байдън убедително печели изборите срещу тандема на Републиканската партия МакКейн/Пейлин. Встъпвайки в длъжност на 20 януари 2009 г., Байдън става първият вицепрезидент католик и първият от щата Делауеър.

Картинката не може да има празен alt атрибут; името на файла е Obamas_and_Bidens.jpg

Бо Байдън, генерален прокурор на Делауеър и най-големият син на Джо Байдън, който през 2015 година умира от рак на мозъка.

През май 2015 година Байдън губи и най-големия си син Бо, който на 46-годишна възраст умира от мозъчен тумор.

На 20 януари 2017 г. Байдън бива наследен от Майк Пенс на поста вицепрезидент.

След оттеглянето си от поста на вицепрезидент, Байдън често критикува работата на администрацията на президента Тръмп и често поставя под съмнение ефективността и.

Между 2016 г. и 2019 г. медиите често споменават Байдън като вероятен кандидат на изборите през 2020. На въпроса му дали ще се кандидатира, той дава разнообразни отговори, казвайки „никога не казвай никога“. В един момент той предположи, че не вижда сценарий, при който отново ще бъде кандидат за президент, но няколко дни по-късно той каза: „Ще тичам, ако мога да ходя“.

През януари 2018 г. беше сформиран комитет за политически действия, известен като „Време е за Байдън“, който искаше участието на Байдън в надпреварата.

При встъпване в длъжност на 20 януари 2021 г. Байдън ще бъде на 78 години и 62 дни, което го превръща в най-възрастния президент в историята на САЩ.

avatar