Два случая на заразени с морбили у нас

Два случая на заразени с морбили у нас

СПОДЕЛИ

Два случая на пациенти с морбили са регистрирани в София.В единия случай става въпрос за жена на 37 години. При нея изследванията са потвърдили наличието на заболяването,съобщи  по БНТ зам.-директорът на Националния център по заразни и паразитни заболявания д-р Тодор Кантарджиев.

Вторият случай е на дете на 3-годишна възраст от Добринище. Неговите резултати все още не са готови, но според лекарите всички признаци за морбили са налице.

Случаите на морбили в цяла Европа и на Балканите се увеличават заради липсата на ваксинации и сезонните работници от страни като Украйна.Това съобщи в сутрешния блок на БНТ зам.-директорът на Националния център по заразни и паразитни заболявания д-р Тодор Кантарджиев.

В България нивото на ваксинации остава високо, така че засега страната ни успява да избегне тази тенденция, но се препоръчв да не се пътува с деца под имунизационната възраст от 13 месеца в рисковите от морбили страни, а хората, които не са карали болестта и са били в чужбина, да избягват контакт с деца в първите няколко дни след завръщането си.

Случаите на морбили в Европа са нараснали десетки пъти заради липсата на имунизации. Най-много са случаите в Украйна – 36 000 души. Здравните власти в България трябва да изискват имунизационен паспорт на сезонните работници от там или да ги имунизират.

avatar