Доц.Мангъров: Смъртността от коронавирус е 0,04%. Трябваше да се действа по-умно

Доц.Мангъров: Смъртността от коронавирус е 0,04%. Трябваше да се действа по-умно

СПОДЕЛИ
"България беше затворена, защото имаше страх. Прави чест на премиера, че чу гласа на науката от мен, а не гласа на страха. Той ме чу много добре и ме разбра", заяви пред bTV началникът на детското отделение в Инфекциозна болница доц. Атанас Мангъров

“При 7 млн. население на България достоверно и доказано има 280 хил. души, които са имали контакт с COVID-19, като огромната част от тях не са го усетили и не са разбрали”, заяви пред bTV началникът на детското отделение в Инфекциозна болница доц. Атанас Мангъров.

Снимка:btv

Доц. Мангъров уточни, че смъртността от коронавирус в момента е 0,04%, което значи, че умира 1 на 2500 души. За сравнение даде смъртността при морбили, която е 1 на 1000 души.

По думите му ниската смъртност у нас се дължи и на факта, че няма много възрастни хора над 80 и 90 години. Средната продължителност на живот при нас е по-ниска в сравнение с другите европейски страни. Средната възраст на хората, които са починали в Италия от COVID-19, е 80 години.

Предприетите противоепидемични мерки в България са били взети с най-добрите намерения. Хубаво беше обаче да се направи малко по-умно и да се избегне тежък икономически удар,заяви доц. Мангъров.

Той благодари на премиера, че се е вслушал в науката т.е в нещата, които Мангъров му казва, и е разхлабил мерките.

„Не трябваше да се действа със страх“, категоричен бе Мангъров.

Вижте цялото интервю ТУК

Срещата с коронавируса в България

Над 280 хил. души в България са имали контакт с COVID-19. 3,86% от направените PCR тестове са положителни, смята доц. Атанас Мангъров. Четете още тук: https://bit.ly/2TpnKzY

Gepostet von bTV Новините am Donnerstag, 21. Mai 2020
avatar