Доц.Кунчев: Трета вълна на коронавируса изглежда напълно възможна /ВИДЕО/

Доц.Кунчев: Трета вълна на коронавируса изглежда напълно възможна /ВИДЕО/

СПОДЕЛИ

Трета вълна на коронавируса изглежда напълно възможна, като тя ще дойде с новия по-заразен щам от Великобритания и заради нея вероятно ще видим нови рестрикции. Това прогнозира в студиото на „Тази сутрин“ по bTV главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев.

„Сигналите, които дойдоха от Великобритания, бяха много неприятни. Там нарастването е експоненциално – те се върнаха в най-тежката фаза на епидемията и я надминаха (…) При варианта от Великобритания неговата концентрация в носоглътката е 10-100 пъти по-голяма, много повече са вирусите, които се излъчват“, обясни експертът.

По думите му към момента в Ирландия 40% от новите случаи са именно от този щам, има и болни в област в Нидерландия. В Гърция има доказани случаи, а вчера стана ясно, че голям процент от новите случаи у нас също пораждат съмнения.

Нека всички да бъдат наясно, че ако тази заплаха се върне в такъв вид, както е във Великобритания, системата на здравеопазването ще бъде поставена на невероятни изпитания, пак ще напълним болниците.

В сряда доц. Ангел Кунчев се имунизира срещу COVID-19. Ваксината му бе поставена в сградата на Регионална здравна инспекция-София.

avatar