Доц.Кунчев:Отварянето на заведенията зависи от епидемичната обстановка / ВИДЕО/

Доц.Кунчев:Отварянето на заведенията зависи от епидемичната обстановка / ВИДЕО/

СПОДЕЛИ

Напълно възможно да не се стигне до обещаното от премиера отваряне на заведенията на 1 март .По този въпрос може да има конфликт между здравните експерти и министрите,заяви пред BTV главният здравен инспектор Ангел Кунчев.

Според Кунчев, ако темпото на нарастване на случаите се запази, до четири седмици може да има удвояване. Пикът може да е непосредствено преди изборите, предупреди Кунчев.Ангел Кунчев не препоръчва българите да отлагат ваксинацията си с цел да получат доза от друг препарат, а не този, който им се предлага.

„В България и на Балканите сме песимистични – Сърбия и Македония са също като нас“, каза Кунчев в „Тази сутрин“ по bTV. Според него – голяма част от отказващите да се ваксинират са млади хора – извод, който бе споменат и в проучването на „Галъп“.

„Младите хора не са толкова застрашени от коронавируса, но те прекарват повече време в интернет и са засегнати от другата пандемия – инфодемията, която пълни главите им с глупости“, каза той.

„Ако искаш да прочетеш как Бил Гейтс ни чипира, влизаш и четеш това. Ако е обратното, трябва да поровиш по-сериозна литература – изглежда това обаче напряга хората“, добави той и каза, че характеристиките на всички ваксини са публикувани от МЗ, а в сайтовете на РЗИ-тата може да се намери допълнителна информация.

Кунчев се надява да последваме примера на Израел, макар това да изглежда твърде трудно. Според думите му – азиатската страна вече решава проблемите си с пандемията и след като ваксинира близо 7 милиона души, там се вижда спад на заболеваемостта и смъртността.

Относно колебанията на българите дали да си поставят AstraZeneca, след като редица страни препоръчаха тя да не се използва за възрастни от групата 65+години – здравният инспектор заяви, че щом е била одобрена от европейския регулатор за употреба без възрастова граница, значи е безопасна.

„Има задържане на нивата на вируса в Европа. Много е тежко в Португалия, Ирландия и Чехия, включително като смъртност. Над 40% от новите случаи във Франция се дължат на новия вариант. В Гърция вече са установили бразилският и южноафриканският щам. Заблуда е, че с гранични мерки можем да го спрем“, каза Кунчев.

avatar