До 4 пъти по-скъпа „Гражданска отговорност“ за шофьорите с нарушения на пътя

До 4 пъти по-скъпа „Гражданска отговорност“ за шофьорите с нарушения на пътя

Източник:БНТ

СПОДЕЛИ

Шофьорите с рисково поведение на пътя да плащат задължителната застраховка „Гражданска отговорност“ с до 400% надценка, а спазващите стриктно правилата да ползват отстъпка с до 1/4 от сумата. Това предвижда проектонаредба на Комисията за финансов надзор за въвеждане на системата „бонус малус“. Документът е публикуван на страницата на Комисията за обществено обсъждане в рамките на 30 дни.

Ако бъде въведена новата система, всички шофьори ще бъдат поставени на равен старт – няма да получат нито увеличение, нито намаление на цената на „Гражданска отговорност“. Ако през през първата година допуснат нарушения, това ще се отрази на цената на застраховката им.
Проектонаредбата съвпада с мнението на вътрешния министър Младен Маринов. Според него нарушителите на пътя трябва да плащат повече от изрядните.



Над 5600 тежки катастрофи са регистрирани в страната през първите 10 месеца на годината. В сравнение със същия период на миналата година те са с 85 по-малко,намалява и броят на загиналите и ранените.Амбицията на МВР е до 2020 г. броят на жертвите на катастрофи да намалее наполовина. За целта се планират допълнителни мерки срещу войната по пътищата, сред които затягане на контрола чрез повече камери.



Коментари

avatar
  Subscribe  
Notify of