До 33 градуса през май

До 33 градуса през май

СПОДЕЛИ

Май с валежи и температури около обичайната норма ни очаква тази година, сочи прогнозата за времето на НИМХ.

Между 28° и 33° ще бъдат най-високите температури през май. Очаква се средната месечна температура да бъде около нормата, която в по-голямата част от страната е между 16 и 19°, по Черноморието и във високите полета – 15-16°, в планините – от 2-5° по високите части над 2000 метра и до 12-14° в по-ниските, съобщава “Фокус”.

Най-ниските температури през месеца ще са между 3° и 8°.

В по-голямата част от страната месечната сума на валежите ще бъде около нормата.

През първите дни от месеца температурите относително ще се понижат. Облачността ще е по-често значителна, около и след обяд купеста и купесто-дъждовна. На много места в страната ще има краткотрайни валежи с гръмотевици.

В средата на първото десетдневие се очаква подобрение на времето и затопляне. Ще бъде предимно слънчево, купеста облачност ще се развива над планинските райони, но само на отделни места ще превали и прегърми. В края на първото и началото на второто десетдневие отново на много места ще има валежи и гръмотевични бури.

През повечето дни от второто десетдневие температурите ще бъдат по-високи от обичайните. Ще преобладава слънчево време, в следобедните часове над планинските райони с развитие на купеста облачност, но само на отделни места ще превали и прегърми.

Към 17-18-ти май се очаква през страната да премине студен атмосферен фронт, по които на много места ще има краткотрайни, временно интензивни валежи, гръмотевични бури и градушки.

През третото десетдневие температурите ще се понижат и през повечето дни ще бъдат по-ниски от обичайните. Въздушната маса над страната ще е неустойчива. Слънчеви часове ще има преди обяд. След обяд и до полунощ ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще има краткотрайни интензивни валежи, гръмотевични бури и градушки.

В началото на месеца Слънцето изгрява в 6.22 ч. и залязва в 20.26 ч. Продължителността на деня е 14.4 ч. В края на месеца Слънцето изгрява в 5.52 ч. и залязва в 20.56 ч.

avatar