Днес е Световния ден на целувката

Днес е Световния ден на целувката

СПОДЕЛИ

На 6 юли отбелязваме Световния ден на целувката.

Датата е предложена от Великобритания и е официално призната от ООН през 1988. Празникът бързо печели популярност и започва да се отбелязва в различните краища на света. И до днес няма обяснение защо хората са започнали да се целуват. Твърди се, че в началото това е било знак на доверие.

За значението на целувката са изречени много нежни и мъдри обяснения. Целувката на двама влюбени е в основата на творчеството на най-великите музиканти, художници, но и на много учени. Може би затова целувката си има свой собствен ден.

В света съществуват най-различни легенди за появата на целувката. Една от тях разказва, че целувката е измислена от средновековните рицари, които по този начин разбирали дали техните съпруги са пили вино. Според друга целувката идва от връзката между майката и бебето. Не са малко и тези, които вярват, че целувката уста в уста е измислена още от маймуните. Въпреки, че произходът на целувката не е толкова важен, интересен е факта, че учени, антрополози, историци и философи нямат точно обяснение защо се е появил този акт.

Освен приятна, целувката е и полезна. Страстната целувка увеличава пулса с над 100 и повече удара в минута. Целувката увеличава нивото на хормоните в кръвта и може да удължи живота с една минута. При страстна целувка се губят 6,4 калории за една минута.

Хората, които обичат да се целуват, като правило са оптимисти и постигат значими лични и професионални успехи. Ето и няколко интересни факта за целувката – Световният рекорд по продължително целуване без прекъсване е 30 часа;

В целия си осъзнат живот човек се целува около 14 дни (сумарно);  Всеки жител на планетата в живота си се целува средно 100 хиляди пъти; В средновековна Италия мъж, целунал публично девойка, е бил длъжен да се ожени за нея; Целувката се смята за престъпление в щата Индиана в САЩ; В австралийското кафене „Метро Сейнт Джеймс“ може да платите сметката си с… целувка.

avatar