Дават по 610 лева за деца на работещи родители

Дават по 610 лева за деца на работещи родители

Източник:БНТ

СПОДЕЛИ

Социалното министерство подготвя няколко варианта, които да са в помощ на родителите през новата учебна година. Помощта ще е в размер на една минимална работна заплата. На нея ще могат да разчитат родителите, които не могат да работят дистанционно от вкъщи и нямат възможност за платен годишен отпуск.

В случай, че дете се зарази с коронавирус и трябва да остане вкъщи, но родителите му са изчерпали отпуската си, то те ще могат да се възползват от един от следните три варианта.

Месечна помощ в размер на 610 лв. за едно дете, ако то е до 14 години. В случай, че в семейството има повече от 1 дете, помощта ще бъде 150% от минималната работна заплата.

Вторият вариант е семейството да получи ваучер, с който да избере детегледачка по свой избор.

Третият вариант предвижда родителите да имат право на болничен в случай, че детето е заразено или в класа си има заразен съученик и трябва да остане вкъщи.

Подкрепяме семействата с деца до 14 години като им осигуряваме право на месечна целева помощ по време на извънредно положение или извънредна епидемична обстановка”, съобщи премиерът Бойко Борисов по време на онлайн заседанието на Министерския съвет.

За прилагането на новата мярка за справяне с последиците от COVID-19 осигуряваме по 20 милиона лева на месец. Във времена на безпрецедентно изпитание като пандемията от коронавируса това е добро решение за работещите родители”, обясни премиерът.

Подкрепяме семействата с деца до 14 години като им осигуряваме право на месечна целева помощ по време на извънредно положение или извънредна епидемична обстановка. Помощта ще е в размер на една минимална работна заплата. На нея ще могат да разчитат родителите, които не могат да работят дистанционно от вкъщи и нямат възможност за платен годишен отпуск. За прилагането на новата мярка за справяне с последиците от COVID-19 осигуряваме по 20 милиона лева на месец. Във времена на безпрецедентно изпитание като пандемията от коронавируса това е добро решение за работещите родители.

Gepostet von Boyko Borissov am Mittwoch, 12. August 2020
avatar