Държавата ще финансира продажбата на вестници

Държавата ще финансира продажбата на вестници

"Български пощи" поемат разпространението на печата от 1 март

СПОДЕЛИ
Снимката е илюстративна

Държавата ще финансира разпространението на печатни издания, като пoеме част от разпространението им за нейна сметка. Това стана ясно от думите на министъра на транспорта, информационните технологии и съобщенията Росен Желязков пред журналисти в началото на днешното правителствено заседание.

Дейността по разпространението на печатните издания от 1 март се поема от “Български пощи”, съобщи той. Досегашният дистрибутор преустановява дейността си.

В неделя (23 февруари) фалит обяви веригата Lafka, която разпространяваше вестниците и списанията в страната. Официалното съобщени сочеше като причина спирането на бизнеса с лотарийните билети, след като управляващите промениха Закона за хазарта и държавата монополизира този бизнес.

В решението на правителството от днес се посочва, че в срок до шест месеца след започването на разпространението на печата “Български пощи” трябва да представи доклад за изпълнението на дейността. В него следва да се включат и евентуалните допълнителни организационни и финансови мерки.

Възлагането на “Български пощи” ЕАД да извършва разпространението на печатни издания на територията на страната е в съответствие със Закона за публичните предприятия, който предвижда, че на публичните предприятия могат да бъдат възлагани задължения за извършване на обществена услуга или за изпълнение на цели на публичната политика, се казва още в решението.

avatar