Четирима починали и повече от 150 заразени от коронавируса в Италия /ВИДЕО/

Четирима починали и повече от 150 заразени от коронавируса в Италия /ВИДЕО/

СПОДЕЛИ

Външно министерство препоръча на българите да не пътуват до Северна Италия

84-годишен мъж от Бергамо от областта Ломбардия е четвъртата потвърдена жертва на китайския коронавирус, който върлува в Италия, съобщиха световните агенции.

До момента заразените със смъртоносната болест са над 150 души от пет области (Ломбардия, Венето, Пиамонте, Емилиа Романя и Лацио), което доведе до отмяна на ежегодния и прочут карнал във Венеция.

Коронавирусът е силен удар по и без това слабата икономика на Италия, която се очаква да нарасне само с 0,5% през 2020 г., според прогнозите на Bank of Italy, направени през декември,съобщава CNBC.По-рано през февруари и преди вируса да удари страната, банката предупреди, че коронавирусът може да окаже значително влияние върху италианската икономика.

Съобщава се, че Австрия обмисля граничния контрол с Италия, тъй като вече е спряла влаковите услуги през границата. В неделя вечерта Австрия отказа влизане във влак, идващ от Италия, след като Италианските държавни железници уведомиха австрийския влаков оператор OBB, че във влака има двама души със симптоми на треска, съобщи Sky News.

В Милано е издадена заповед за затваряне за период от една седмица на училища, кина, музеи, дискотеки, барове и други такива места, където се събират много хора. Това важи и за спорни събития. Снощният мач между Интер и Сампдория бе отложен.

Вчера от Външно министерство препоръчаха на българите да не пътуват до Северна Италия .

“Във връзка с разпространението на новия коронавирус „Ковид-19“ (COVID-19) в Италия и по-специално Северна Италия препоръчваме на българските граждани, които пребивават или пътуват в Италия, да пътуват само в краен случай в районите, където е установена зараза”, съобщи пресцентърът на Министерство на външните работи (МВнР).

“Препоръчваме също така на сънародниците ни да се въздържат от посещение на публични мероприятия, да избягват места със струпване на много хора, както и да спазват мерки за безопасност като носене на предпазна медицинска маска, поддържане на лична хигиена и да се избягва пряк контакт с непознати.

В същото време, взимайки предвид актуалната ситуация с развитието на епидемията на коронавирус 2019-nCoV, Министерството на външните работи на България повиши индекса на риска при пътуване до Китай до най-високото Ниво 5: Предупреждение за преустановяване на всякакви пътувания и незабавно напускане на страната.

avatar