Черноморието може да остане без питейна вода

Черноморието може да остане без питейна вода

СПОДЕЛИ

Ситуацията с безводието в Перник може да се повтори по цялото българско Черноморие. Това предупреди в студиото на БНТ министърът на околната среда и водите Емил Димитров.

Язовир „Камчия“ захранва цялото Черноморие, по Нова година обемът е бил 100 млн. куб. метра, сега няма и 60, съобщи той. За Варна все пак има резервни варианти за захранване, но не така стои въпросът за захранването с питейна вода на Южното Черноморие, стана ясно от думите му.

Нужен е спешен ремонт на яз. „Порой“ и яз. „Ахелой“, с 50-60 млн. лв. в момента може да се спаси следващия летен сезон, коментира Димитров.

Изграждането на пътеки в района на Седемте рилски езера ще продължи, но по щадящ начин, съобщи още екоминистърът. Багери нямат място там, но пътеки ще се направят и ще бъдат с чакъл, за да вървят по тях хората и да не съсипват планината. Възстановяването на изграждането им ще започне още тази седмица, а материалите ще се качват с коне, поясни той. След 13 август ще бъде прекратен и проблемът с качването на туристи с джипове към Седемте рилските езера, тъй като зоната до парка ще мине под контрола на Парк „Рила“ и РИОСВ-София, каза още министър Димитров.

avatar