Бягайте за здраве край морето

Бягайте за здраве край морето

СПОДЕЛИ

Времето, прекарано на брега на морето, дава спокойствие и енергия.

Ето нещо интересно, което е полезно за здравето.Проучванията показват, че звукът на вълните променя вълновите модели в мозъка, като ни отвежда в дълбоко спокойно състояние. Отпускането по този начин може да помогне за подмладяване на ума и тялото.

Също така, тичайки, кръвта  се движи активно. Свежата кръв, която се изпомпва от сърцето, носи повече кислород в нашия мозък, което повишава работоспособността ни.

Бягането край брега на морето подобрява съня, което се дължи на чистия морски въздух, който се зарежда с отрицателни йони, които ускоряват способността ни да абсорбираме кислорода. Te също така балансират нивата на сератонина, химическо съединение в тялото, свързано с настроението и стреса. Именно затова след бягане край морския бряг се чувстваме спокойни, енергични и щастливи.

За доброто здраве огромна полза има свежият морски бриз, който е свободен от замърсяване и химикали, поради което може да усещате дразнене на гърлото.

Доказано е че относително голямото количество сол в морския въздух помага за абсорбирането на част от водата в дихателните пътища и тяхното прочистване, т.е. соленият въздух помага при хора с чести респираторни проблеми.

Първите слънчеви лъчи също имат много положителен ефект при бягане.Самата топлина на слънцето засяга нашата ендокринна система – тази част от нашето тяло, която секретира ендорфини – естествени съединения, предназначени да ни накарат да се чувстваме спокойни и по-малко стресирани.

Бягането сутрин край морето носи много ползи – подобрява работата на мускулите, кръвообращението и тонуса на кожата.

За да нямате наранявания и схващания по време на бягане сутрин край морето – задължително трябва да загрявате. Достатъчно е да се направят елементарни упражнения, за разтягане и затопляне на мускулите: разтягане на отделните части от тялото, махова с ръцете и краката, напъди.

За да има положителен ефект за здравето, не се претоварвайте с тази физическа дейност, правете го за удоволствие и през няколко дни ден увеличавайте леко общото пробягано време.

Но не забравяйте – най-важно е постоянството. Ако бягате поне 3 пъти седмично по 25-30 минути на морския бряг, то Вие може да бъдете сигурни, че ще поддържате постоянно едно наистина добро здравословно състояние и форма.

БУРГАС ПРЕЗ ЮЛИ

БУРГАСКИЯТ ПЛАЖ ПЪЛЕН5.07.2020

Gepostet von НА МОРЕТО / namoreto.bg am Sonntag, 5. Juli 2020

avatar