Бургас почете загиналите рибари и моряци с литийно шествие

Бургас почете загиналите рибари и моряци с литийно шествие

СПОДЕЛИ

С литийно шествие бе почетена паметта на загиналите моряци и рибари в Бургас. Ритуалът е част от никулденската програма, посветена на празника на града.Процесията потегли от пл. “Атанас Сиреков” и завърши на Моста. Там сливенският митрополит Иоаникий и представители на бургаското православно духовенство отслужиха заупокойна молитва.

В ритуала участваха представителни части от военноморските сили, които изпълниха традиционния ритуал по хвърляне на венци и цветя в морето в памет на загиналите моряци и рибари.

Гмуркане със стар водолазен костюм от 60-те години на миналия век бе другата проява на Моста, която впечатли дошлите да наблюдават никулденското шествие. Инициативата се организира от водолазния клуб “Приятели на морето” – Бургас. Те за поредна година показват как преди десетилетия техни колеги са се потапяли в морските дълбини с костюм, тежащ 90 килограма. Водолазът в него получава въздух от повърхността на водата чрез специален маркуч, а връзката с него се осъществява чрез кабел и радиостанция.

avatar