Бургас може да остане без вода, предупреди министър Емил Димитров

Бургас може да остане без вода, предупреди министър Емил Димитров

СПОДЕЛИ

Министърът на околната среда и водите Емил Димитров предупреди парламента, че в Бургас ще се случи Перник 2 и че никой нищо не прави по въпроса. Той дойде изненадващо и използва правото си на министър да говори по всяко време пред депутатите.

Снимка:БГНЕС

Димитров алармира, че въпреки отчетите и предупреждения, въпреки написани 20 писма и проведени съвети по водите, няма изграден нито метър тръбопровод. Според него областни ръководства, партиен елит не реагират и така след три години безводие Бургас може да остане без вода през май.

По-късно днес Емил Димитров заяви пред премиера Борисов желание заместникът му в министерството Атанаска Николова да бъде освободена от поста и да бъдат назначени двама нови заместник-министри, които да отговарят съответно за водния ресурс на България и за отпадъците и екологията. Министър-председателят Борисов заяви, че чака министър Димитров да направи предложения относно назначаването на заместниците си.

„МЗХГ и МРРБ воюват помежду си, земеделците не си дават язовира, за да може те да обявят обществена поръчка. МРРБ не могат да започнат, защото земеделците не им дават документацията. Имаме гласувано решение на Министерския съвет, подписано от премиера, някакъв си началник на кабинет и зам.-министър не дават документите, за да се започне строителството, цензурират премиера“, каза Димитров от парламентарната трибуна.

Догодина ще има водна криза и в земеделието, каза министърът на околната среда и водите

Емил Димитров даде пример с Пловдивска област, където преди десет години са изрязани всички помпени станции и тръбопроводи. „Напоителни системи“ са унищожени, това, което не е изрязано, не работи и загубите са колосални, добави той.

Ние сме в изключителна криза, поради престъпно бездействие по ремонтиране на земеделските язовири и престъпни деяния по унищожаването на националната напоителна система“, коментира Емил Димитров. 

avatar