Бургас и Стара Загора с най-чист въздух, показва проучване

Бургас и Стара Загора с най-чист въздух, показва проучване

СПОДЕЛИ

Бургас и Стара Загора с най-чист въздух, показват измерванията на гражданското сдружение “AirBG” за зимния период от септември до април, предава Нова тв.

Битовото отопление на дърва и най-вече въглища замърсява сериозно градската среда.Проучването показва в кои областни градове въздухът е бил най-мръсен през отоплителния сезон.

Измервания на независимото сдружение AirBG показват, че Бургас и Стара Загора са с най-чист въздух от областните центрове в България. Проучването е засегнало зимния период – от септември до април.

Най-мръсният въздух е във Видин, показват данните на AirBG. Може би изненадващо, но столицата не е в топ 3, а в средата на класацията с 41 дни с лошо качество на въздуха. Според експерти причината е в благоприятния климат тази зима.

От общината в града с най-мръсен въздух – Видин, признават, че печките са причината за замърсяване на въздуха през зимата с 5 пъти над нормите. Местните власти вече са изготвили проект за пречистване на атмосферния въздух на стойност над 12 милиона лева, който чака одобрение.

В столицата основният замърсител на въздуха за отминалата година остава трафикът. На 1000 души се падат близо 700 автомобила, като в повече от половината от тях се вози само по един човек. „Основните мерки трябва да бъдат в посока увеличаване на честотите на движение на градския транспорт, увеличаване на скоростта чрез бус ленти и трамвайни коридори и ремонт на спирките, така че те да бъдат адекватно укритие от атмосферните влияния”, заяви Борис Бонев от неправителствената организация “Спаси София”.

avatar