Бум на лаймска болест и марсилска треска в цялата страна

Бум на лаймска болест и марсилска треска в цялата страна

СПОДЕЛИ

Популациите на вредителите нарастват заради влагата, дъждовете отмиват препаратите с които се пръска.

“В страната са регистрирани близо 70 случая на лаймска болест и 30 на марсилска треска след ухапвания от кърлеж. Симптоми често липсват. Диагнозата лаймска болест е лабораторна и трудно може да бъде поставена единствено въз основа на клинични симптоми”, отбеляза пред Bulgaria ON AIR д-р Атанас Мангъров, завеждащ детското отделение към Инфекциозна болница.

Той посочи, че броят на заболелите у нас е почти един и същ всяка година. А по отношение на лаймската болест България е единична зона и около 1/3 от кърлежите в страната са носители на причинителя на тази болест.

„Заради климатичните условия кърлежите са наистина повече през тази година, обработките на тревните площи в градовете не са ефективни заради всекидневните валежи на дъжд. Сравнено с миналата година сме с около 30% по-малко на брой случаи на заболели вследствие ухапване от кърлеж.Това подчерта миналата седмица пред БНР д-р Ангел Кунчев, главен държавен здравен инспектор, по повод нарастващата опасност от кърлежи въпреки обработката на тревните площи.Темпът на нарастване е сега, така че през следващите два месеца ще надминем бройката от миналата година“, допълни д-р Кунчев.

Какво да правим при ухапване от кърлеж

През целия юни ще се пръска срещу кърлежи и комари в Бургас

Все повече случаи на западнонилска треска у нас

Коментари

avatar