Британските банки спират раздаването на дивиденти по време на вирусната пандемия

Британските банки спират раздаването на дивиденти по време на вирусната пандемия

СПОДЕЛИ

Най-големите кредитори в Обединеното кралство, включително банките Barclays и HSBC, спират изплащанията на дивиденти на своите акционери и плановете си за обратно изкупуване на акции, тъй като техният надзорен орган оказа натиск върху банковия сектор да осигури достатъчно свободен капитал по време на кризата, предизвикана от разпространението на коронавируса, съобщава Профит.

Решението следва искането на регулаторния орган на Английската централна банка към водещите кредитори да преустановят раздаването на дивиденти, за да имат възможност да оказват подкрепа на икономиката на Обединеното кралство, която се бори с ефектите на пандемията.

Всички водещи банки, сред които са Barclays, HSBC, Lloyds Banking Group, Natwest Group и Royal Bank of Scotland, направиха официални изявления, потвърждаващи, че ще се съобразят с това искане.

Решението за прекратяване на раздаването на дивиденти през настоящата година причини силен спад на акциите на големите британски банки при старта на днешната търговия на Лондонската борса.

Акциите на Barclays PLC поевтиняха с 5%, на HSBC Holdings PLC- с над 8%, на Lloyds Banking Group PLC – с близо 6% и на Royal Bank of Scotland Group PLC – с 6,5%.

avatar