Борисов даде старт на интерконектора с Гърция заедно с Ципрас

Борисов даде старт на интерконектора с Гърция заедно с Ципрас

СПОДЕЛИ

Министър-председателят Бойко Борисов и гръцкият му колега Алексис Ципрас дадоха официалния старт на изграждането на междусистемната газова връзка между двете страни.

“С интерконектора България – Гърция даваме пълна, реална диверсификация на доставките на газ. Реализирането му ще има ключова роля за целия регион и за Европа”, заяви Борисов церемонията.

Церемонията за старта на строителните дейности се състоя Край Кирково, на пътя преди ГКПП-Маказа. Преди това двамата премиери, придружавани от свои министри, кацнаха с хеликоптери на стадиона в Кирково, където Борисов посрещна Ципрас. На място дойдоха представители на ЕК, на проектната компания и зам.-посланикът на САЩ у нас.

“Много делегации се върнаха от Азербайджан, само че газта не може да се носи в джоб, чанта, сак. Наслушахме се на приказки. Е, ние поработихме и сега даваме старт”, изтъкна Борисов.

И добави, че само преди дни е инспектирал и връзката, която се прави от българо-турската до българо-сръбската граница и допълни, че страната ни ще се възползва от различните източници на газ и ще избира най-изгодната цена. Това съобщиха от правителствената информационна служба.

Ципрас също подчерта важността на проекта, като посочи, че подобни връзки, спомагат за мира и стабилността както в региона на Балканите, така и в Европа.

“Това са проекти, които укрепват геополитическата роля на Гърция и България. През последните години Гърция, България, Румъния и Сърбия работихме по перспективата за един пръстен на свързаност в региона”, каза той и изтъкна, че голяма част от доставките по тази връзка ще бъдат от Азербайджан, чрез Трансадриатическия газопровод.

avatar