Болниците ще получат 200 млн. лв. повече догодина

Болниците ще получат 200 млн. лв. повече догодина

СПОДЕЛИ
Снимка:кадър БНТ

От 2020 г. ще бъдат отпуснати над 200 млн. лв допълнително за болнична помощ, обяви правителството. Това стана след среща в Министерския съвет с КНСБ и здравния министър Кирил Ананиев и на фона на национален протест на медицинските специалисти.

Здравният министър беше категоричен, че с цел да бъде гарантирано разходването на средствата за заплати, при преговорите за Национален рамков договор (НРД) МЗ ще настоява да се запише изричен текст, който оказва, че не по-малко от 50 % от средствата за болнична помощ са предвидени за възнаграждения. Друга позиция, която министерството ще защитава, е записването в НРД на конкретни съотношения между възнагражденията на професионалист по здравни грижи и лекар, като това е съобразено с преследваните стойности по Колективен трудов договор.

„Освен тези два контролни механизма, като принципал на една голяма част от болниците – областните болници и държавните болници, имам право да изпратя определени указания, които трябва да бъдат изпълнявани, за което ще търся отговорност от директорите и от управителните тела. Освен това ще подсиля и представителите на Министерството на здравеопазването, които участват в бордовете, както и с доказали се експерти с административен опит – да наблюдават пряко както изпълнението по места на Националния рамков договор, така и вътрешната организация по формирането и разходването на разходите за персонал“, допълни още здравният министър.

„С бюджета за 2020 г. ние даваме устойчивост на допълнителния ресурс, който беше отпуснат от правителството през настоящата година по реда на Наредба №3 за дейностите извън задължителното здравно осигуряване, т. е. това не са еднократни разходи. Ние ще ги предвидим целогодишно, за да могат те също да доведат до увеличаване на разходите за персонал“ , посочи Кирил Ананиев.

Коментари

avatar