Бизнесмен платил 1,5 млн. долара,за да вкара синовете си в Харвард

Бизнесмен платил 1,5 млн. долара,за да вкара синовете си в Харвард

СПОДЕЛИ

Бизнесмен от американския щат Мериленд е платил 1.5 млн. долара на бивш треньор по фехтовка от Харвард, за да уреди синовете му в учебното заведение от Бръшляновата лига, пише CNN.

61-годишният Джи „Джак“ Жао и Питър Бранд са арестувани вчера по искане на прокуратурата.

Жао е главен изпълнителен директор на телекома iTalk Global Communications, докато Бранд е треньор по фехтовка в Харвард от 1999 до миналата година, когато е разследван от Boston Globe за продажбата на изключително скъпа къща.

Адвокатът Дъглас Брукс, който представлява Бранд, казва пред CNN, че клиентът му „не е направил нищо нередно“. Самият Бранд посочва същото при уволнението си през 2019 г.

„Студентите бяха звезди във фехтовката. Треньорът Бранд не е направил нищо нередно във връзка с приемането им в Харвард. Той очаква истината да възтържествува в съда“, отговаря Брукс в имейл до CNN.

Арестите са част от скандал, започнал през март 2019 г., след разкрития, че богати родители са използвали своето състояние, за да подобряват оценките на децата си на тестове или за подкуп на спортни треньори.

В настоящия случай се смята, че са извършени поредица от плащания на обща стойност 1.5 млн. долара в замяна на това Бранд да вземе двамата синове на Жао в отбора по фехтовка, което улеснява приемането им в Харвард.

Смята се, че Жао е изплатил ипотеката за къщата в Нийдхам, лизинга за колата на треньора по фехтовка, както и вноски за обучението на сина му. 

avatar