Бивш депутат от партията на Путин стана германец

Бивш депутат от партията на Путин стана германец

СПОДЕЛИ
Заместник-председател на Държавната Дума Шлегел през пролетта на 2008 г.лобира за приемането на законопроект за отговорността на медийните редакционни групи за материали, които са клеветнически. В историята този акт влиза като "изменения на Шлегел". В отговор представителите на медиите обвиниха парламентариста, че се опитва да създаде тоталитарна държава.

Бившият депутат от управляващата партия „Единна Русия“ Роберт Шлегел е получил германско гражданство и вече живее в Германия,съобщи Свободна европа ,цитирайки Зюддойче цайтунг .

Шлегел Робърт Александрович е роден на седемнадесети декември, осемдесет и четвърта година в Ашхабад – територията на Туркменския Съветски съюз .

Вестникът напомня, че преди години Шлегел активно участва в агитационни клипове на „Наши“, насочени срещу Запада. През 2007 г. Шлегел става депутат в Държавната дума, където участва в изготвянето на законопроект „За защита на децата от информация, която причинява вреди на здравето и развитието им“. Именно този закон дава основание на властите да блокират сайтове и да ограничават свободата на словото.

Шлегел също подкрепяше закона, забраняващ на американци да осиновяват деца от Русия. Този закон е представян като отговор на първия закон „Магнитски“ в САЩ, насочен срещу корумпирани служители, нарушили нечии човешки права. По инициатива на Шлегел прокуратурата започва проверка срещу независимия телевизионен канал „Дожд“ през 2012 г. След 2016 г. той не е активен политически.

Пред „Зюддойче цайтунг“ Шлегел обяснява миналото си така: „Възможно е да съм бил наивен или глупав, но не съм направил нищо незаконно“.

В края на 2007 г. Шлегел участва в изборитеДържавната Дума от Краснодарската територия в списъка на партията “Обединена Русия”.

Вестникът съобщава, че Шлегел се е преместил в Германия и е получил гражданство като потомък на поволжски немци. Той е заключил профила си в Туитър, а във видимата част е написал за себе си, че е „космополит/толерантен/постхуманист“.

Шлегел живее в Бавария и работи в германската централа на компанията за информационна сигурност Acronis, основана и притежавана от руския предприемач Сергей Белоусов, който днес живее в Сингапур.

avatar