Бездомник живее вече месец в болница в Бургас

Бездомник живее вече месец в болница в Бургас

СПОДЕЛИ

57-годишен бездомник с два ампутирани крака вече втори месец живее в Отделението по съдова хирургия на МБАЛ Бургас. Мъжът е с неплатени осигуровки, без постоянно местоживеене и без документи.

Той е приет в болницата през декември с тежка тромбоза вследствие на измръзване. Наложило се лекарите да ампутират краката му, за да го спасят от инфектиране и смърт.

Оттогава бездомникът живее в болницата, защото няма нито при кого, нито къде да отиде. Престоят, лечението и храната му са изцяло за сметка на лечебното заведение и вече надхвърлят 3000 лв., а клиничната пътека, по която е приет, отдавна е изтекла.
 
Вече повече от месец лечебното заведение издирва близките на пациента и води кореспонденция със социалните служби.

Мъжът е родом от Приморско, където е имал имот и роднини. Издирените леля и вуйчо обаче отказали да се грижат за него, защото били възрастни и болни.

В момента МБАЛ Бургас със съдействието на Агенцията за социално подпомагане и МВР прави всичко възможно, за да снабди с документи мъжа, а след това да търси вариант за настаняването му в социален дом, където да се грижат за него.

Болницата е подала документи и той да бъде освидетелстван от ТЕЛК като инвалид, за да получава пенсия.
 
Съдбата на бездомника не е прецедент за Бургаската болница. Годишно тук постъпват десетки пациенти, които са изоставени от близки и роднини, самотни, неосигурени. Разходите за тях годишно надхвърлят 30 000 лв., които никой не компенсира.

„Няма друга болница в региона, която да упражнява подобни социални функции и да лекува нуждаещи се за своя сметка. Но считаме, че е необходимо да се създаде точен алгоритъм за действие в подобни ситуации, за да може за лечението на такива пациенти да има регламентирани източници на финансиране.

Призовавам и общините от Бургаска област, които са акционери в болницата и чиито жители също лекуваме за своя сметка, да влязат в ролята си и да отделят финансови средства за болницата, както го прави например Община Бургас“, коментира изпълнителният директор на МБАЛ Бургас д-р Георги Матев.

avatar