Без лимити на обезщетенията за смърт за близки роднини

Без лимити на обезщетенията за смърт за близки роднини

СПОДЕЛИ

Лимити за обезщетения ще има само за далечни роднини и не роднини в размер до 5000 лв. за неимуществени щети, т.нар. вреди от болки и страдания, при починал близък на пътя. Това решиха депутатите от бюджетната комисия в парламента на второ четене на промените в Кодекса за застраховането.

Таванът e за широкия кръг роднини – братя, сестри, баби, дядовци, лели и чичовци и племенници, докато тесният са родители, деца, съпруг и съпруга.

Между двете гледания в комисията председателят ѝ Менда Стоянова е внесла изменение, в което се посочва, че ще бъде изработена методика от Гаранционния фонд в срок от 6 месеца,съобщава Монитор. След което КФН, здравният и социалният министри ще я одобрят. До влизането ѝ в сила ще важат приетите днес ограничения.

Припомняме, между първо и второ четене на Законопроекта за промени в Застрахователния кодекс председателят на бюджетната комисия Менда Стоянова внесе промени за лимити на обезщетенията след смърт на пътя – 20 хил. лв. за съпруг или партньор на загинало лице, 15 хил. лв. за брат или сестра и 5 хил. лв. при “емоционални отношения”. Причината е решението на Върховния касационен съд за по-широк кръг на роднини с право на обезщетение.

На 4 ноември, премиерът Бойко Борисов нареди на депутатите от групата на ГЕРБ да не приемат внесените промени в Застрахователния кодекс. Подобен таван на обезщетенията има в евродиректива и според противници на промените не е необходимо още едно ограничение. По-късно Менда Стоянова конкретизира ограниченията – без лимит остават обезщетенията за роднините.

avatar