Банкети за 8 март напълниха заведенията

Банкети за 8 март напълниха заведенията

СПОДЕЛИ
Снимка: Thinkstock

Заведения на много места в страната са резервирани за седмица напред и места вече няма.

Във Варна по-оборотните заведения вече са резервирани напълно, тъй като работят с половината от капацитета си. В останалите има места, като кувертите вървят от 30 до 80 лв., показа проучване на “Труд”.

Най-евтино е в механите, а най-скъпо – край брега на морето и с поздрав от Васил Найденов, който е ангажиран да пее на празника в заведение на Крайбрежната алея.

Кувертите за вечеря в ресторант из цялата страна варират между 30 и 35 лв. Това показа проверка на „Монитор”.

Според оферта в мрежата можем да резервираме вечеря с приятелка или със своята половинка в столична кръчма срещу 35 лв.

В тристепенното меню влиза овчарска или зелена салата, плато сухи мезета и специалитета на заведението за основно – пилешко или свинско филе, пълнено с бекон и топено сирене, в добавка получаваме и домашна пърленка. Допълнителна „щипка сладост” към Деня на жената придава и десертът – палачинки.

Питиетата също са включени в куверта

– минерална вода и безалкохолно, а от алкохолните напитки можем да избираме между чаша вино, 100 мл водка или ракия.

„Вече имаме резервации за празника, хората са щастливи, че заведенията работят”, коментира пред „Монитор” председателят на Българската асоциация на заведенията Ричард Алибегов. Празнична програма и

гост изпълнители през тази година вероятно няма да има

заради изискването за намален капацитет и ограниченото работно време. Освен това, ако все пак бъде организирано празненство, цената на куверта ще скочи значително.

По думите му справка за всички градове в страната сочи, че ресторантьори са се радвали на значителен брой посещения след отварянето си, въпреки ограниченията. Пред някои от заведенията дори се извили опашки от желаещи да изпият сутрешното си кафе или обядват в тях. Оказва се, че

клиентите са станали по-дисциплинирани

и с охота спазват задължителните противоепидемични мерки в обектите.

Напливът от клиенти обаче води и до засилени проверки.

Председателят на Комисията за защита на потребителите (КЗП) Димитър Маргаритов загатна, че предстоят инспекции и на качеството на алкохола в заведенията, които също се осъществяват по строга процедура с редица измервания и изпитвания.

Припомняме, че заведения и ресторанти подновиха своята работа, считано от 1 март, при 50% от капацитета си, около 6 души на маса и намалено работно време до 23:00 часа.

avatar