България вече е в чакалнята на еврозоната

България вече е в чакалнята на еврозоната

СПОДЕЛИ

България вече е член на валутно-курсовия механизъм ERM II или т.нар. чакалня на еврозоната и на банковия съюз.  

Европейската централна банка съобщи на сайта си, че е постигнато споразумение между страните от еврозоната и България. Банката определи базов курс за конвертирането на българския лев в евро от 1,95583 лв. за евро.

Предварителният етап за приемането на еврото като национална валута продължава три години. Това означава, че еврото може да замени лева през 2023-та.

Заедно с България, в чакалнята е приета и Хърватия. Предстоящото разширяване на еврозоната ще бъде първото от 2015 г. насам.

Вече сме в Банковия съюз, където са всички Бели държави, каза премиерът Бойко Борисов на брифинг след приемането на страната ни в чакалнята на еврото. „В същото време не се радвам, криво ми е. На тази дата с нашия президент трябваше да сме заедно. След по-малко от година има избори, нито той ще е, нито аз или каквото каже народът… Днес трябваше да бъдем заедно, а не да си броим митингите“, добави Борисов. „Истински щях да бъда щастлив, ако президентът беше тук, освен гуверньорът (Шефът на БНБ Димитър Радев беше на брифинга.) Истински го вярвам, че Съединението прави силата“, обобщи Борисов.

Това е исторически акт, който ще има голямо значение за бъдещето на България – заяви управителят на БНБ Димитър Радев по повод приемането на България в чакалнята на еврозоната. По думите му това дава на България тежест във финансовата сфера, която надхвърля размера на нашата икономика и територия.

Gepostet von Boyko Borissov am Freitag, 10. Juli 2020
avatar