България ще получи 29 млрд. евро от новия бюджет на ЕС

България ще получи 29 млрд. евро от новия бюджет на ЕС

СПОДЕЛИ

България ще получи близо 29 милиарда евро европейски средства в следващите години. Това обяви премиерът Бойко Борисов. 

България взе над 1 млрд. повече.  Всички казаха, че това е заслужено, всички казаха, че нашето председателство е било за пример. Шарл Мишел лично ми се обади по телефона и ми благодари за огромната помощ, която съм му оказал в преговорите. Накрая всички се поздравихме и в 7 без 20 българско време честитихме на премиера на Швеция рождения ден. Сестра ми имаше рожден ден в петък, не можах да отида, тя одъртя вече, няма да се сърди, да е жива и здрава, да я поздравя от тук“, каза Борисов. 

Ние сме от малките страни които ще получат повече.  И то, при положение че общият размер на новата годишна финансова рамка е с 62 млрд. евро по-малък. Затова заслужавам да ми се иска оставката, защото има 2 млрд. евро повече при това окастряне. За хората, които ми искат оставката, им оставям 29 млрд евро за следващите години”, коментира още премиерът.

Лидерите на ЕС постигнаха компромис. Снощи в полунощ се разбрахме – на 390 млрд. евро паднаха грантовете, на 36 млрд. – заемите. Всичко беше пренаписано“, каза още министър-председателят.

За първи път България ще има и 200 милиона лева за бедните райони, обясни Борисов. „Шарл Мишел е изключителен приятел на България. Меркел много помогна. Огромна подкрепа и от Себастиан Курц, който направи изказване пред съвете все едно е премиер на България, че държи да получи България тези 200 млн. Специално „да“ на премиера на Холандия„, коментира премиерът.

А Европейският съюз ще разполага с 1,8 трилиона евро бюджет до 2027 година. Това споразумение беше постигнато на петия ден от преговорите в Брюксел.  За първи път в историята е постигната договореност за обвързване на отпускането на бюджетни средства с върховенството на закона и опазването на околната среда.

Този бюджет ще съдържа и фонд за икономическо възстановяване. Той ще е в размер на 750 милиона евро, уточни председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен.

Gepostet von Boyko Borissov am Montag, 20. Juli 2020
avatar