България отвори посолство в Чад

България отвори посолство в Чад

СПОДЕЛИ

България акредитира посланик в Чад за първи път в 30-годишната история на дипломатическите отношения с тази голяма африканска страна. Онзи ден Румен Петров, посланик на България в Алжир връчи акредитивните си писма на чадийския президент Идрис Деби.

“Това е историческа стъпка в нашите отношения! Приветствам решението на българското държавно ръководство да акредитира официален пратеник в Чад и съм убеден, че това ще доведе до активизиране на сътрудничеството в икономиката, отбраната и борбата с тероризма”, заяви чадийският държавен глава Идрис Деби по време на аудиенцията, която даде на посланик Петров след официалната церемония в президентския дворец в Нджамена.

Деби, който е един от най-сериозните политически играчи в региона на Сахел помоли българския дипломат да предаде на президента на България и на българското правителство готовността на чадийското държавно ръководство за сътрудничество във всички области от взаимен интерес.

Както бе подчертано на срещата, решението за акредитиране на български официален представител в Чад след толкова години трябва да се разглежда в контекста на усилията на българското правителство да намери нови, прагматични възможности за възстановяване на отношенията с държавите от Африка на юг от Сахара. Събитието беше широко отразено в националните медии на Чад, а националната телевизия излъчи пълен запис на интервюто на посланик Петров.

Коментари

avatar