Атлети от 40 държави стартират в Маратон Варна

Атлети от 40 държави стартират в Маратон Варна

СПОДЕЛИ
32 лекоатлети се впуснаха днес в битка за златото и за подобряване на рекордите на Маратон Варна. В него се очаква да се включат няколко хиляди участници за отделните дисциплини, а именно: 10.5 км., 21 км., класическата 42.195 км. и масовият крос на 2 км.

Освен класическите дистанции ще има и градски крос от 2 км., който ще е част от инициативата Световен ден на предизвикателството. Това е най-голямото спортно събитие за масов спорт, което се провежда под егидата на Международната асоциация спорт за всички (ТАФИСА) от 1983 г. в целия свят. Целта е да се привлекат повече хора към всекидневни спортни занимания – организирано или индивидуално.

Събитието е част получилата вече огромна популярност атлетическа верига под мотото „Бягането като начин на живот“. Поредицата от маратони стартира на 31-ви март в Стара Загора и ще завърши есента с Wizz Air София Маратон на 13-ти октомври.

Десетки елитни маратонци ще се борят за първите места в надпреварата във Варна. В класическата дистанция на 42.195 км ще се включат миналогодишния победител Ахмет Насеф, Абел Роб – представител на кенийската школа и вицешампион на Софийския маратон, Осеа Тюей – победител на Маратон Стара Загора преди месец. Участие ще вземат и Юсеф Сбаи от Мароко и Ендрю Мангата от Кения, които се наредиха съответно трети и четвърти в Стара Загора. Всички с изключение на Роб си осигуриха участие в битката за големия джакпот от 20 000 лв., тъй като завършиха под 2.25 ч. преди месец в Града на липите при мъжете.

С място в спора за джакпота може да се похвали и втората от Стара Загора Рут Матебо, финиширала под 2.45 ч. Срещу нея в битката за първото място ще се изправи Джейн Мбого, пристигаща като победителка на полумаратона в Клуж този месец с 1.16:15 ч. Освен тях участие ще вземат Каролин Чероно с личен резултат 2.40 ч. от маратон в Италия, Илхам Ел Маруди, спечелила бронз в Стара Загора и много други.

Състезанието е в официалния календар на Българска федерация по лека атлетика, поканени са всички лекоатлетически клубове и бегачески организации от страната. Това е най-голямото събитие за масов спорт, което се провежда под егидата на Международната асоциация спорт за всички (ТАФИСА) от 1983 година в целия свят. Целта е да се привлекат повече хора към всекидневни спортни занимания – организирано или индивидуално.

Проявата дава възможност на всички желаещи да се включат в този ден, независимо под каква форма, с поне 15 минути активни спортни занимания, като всеки участник в дистанцията 2 км ще получи талон за своето участие и ще участва в томбола за много награди (велосипеди, топки, раници, спортни екипи много други). Новото тази пролет е включването в програмата на официалното награждаване на призьорите от Националната универсиада, на която Варна като Европейски град на спорта е домакин през 2019 г.

Пълна програма:

07:30 – 09:15 – Записване на участниците дистанция 2 км

09:20 – Официално откриване на Маратон Варна и Деня на предизвикателството

09:30 – Старт Маратон Варна

09:40 – Старт – Дистанция 2 км

10:30 – 11:00 – Теглене на томбола с предметни награди (за всички участници на 2 км)

11.00 – 11.30 – Награждаване на дистанции: 2 км, 10.5 км. и 21 км.

12:00 – 13:00 – Награждаване НАЦИОНАЛНА ЛЯТНА УНИВЕРСИАДА ВАРНА 2019

13:00 – 13:30 – Награждаване 42.195 км.

Коментари

avatar