Аспирин и чай не са достатъчни срещу COVID-19

Аспирин и чай не са достатъчни срещу COVID-19

СПОДЕЛИ

Само аспирин и чай срещу коронавируса не е достатъчно. Това заяви в сутрешния блок на Нова телевизия д-р Бруск Халил, завеждащ отделението на болните във Втора градска болница в София.

По думите му има хора, които подценяват вируса, но трябва да разберат, че нещата се сериозни. Ако след 5-6 ден няма положителен резултат от симптоми за коронавирус, хората трябва да потърсят лекарска помощ, защото само с аспирин и чай не е достатъчно, категоричен беше д-р Халил.

Според него частичната блокада, въведена в петък вечерта, ще помогне и той се надява след Коледа и Нова година нещата със заболеваемостта и смъртността от COVID-19 да утихнат. Той се надява всеки месец след празниците заболеваемостта да намалее с по 50% и евентуално трета вълна да има през лятото.

Той посочи, че няма нито едно празно легло във Втора градска болница, а лечебното заведение няма капацитета да приема повече болни, защото няма персонал. Доброволци във Втора градска болница няма, 9 медици са заразени в нея.

В момента болницата има всички необходими медикаменти благодарение на общината. Втора градска болница има „Ремдесивир“ и са започнали лечението на четирима-петима пациенти с него. По-леките пациенти се лекуват в зависимост от състоянието на пациента – с два антибиотика. Най-голямата грешка, която се прави извън болницата, е, че лекарите дават кръвоспиращи лекарства при болни пациенти с коронавирус, подчерта д-р Халил.

„Без лекарската помощ не става, потъват нещата и после при пациентите е трудно“, предупреди лекарят.

Основните оплаквания за COVID-19 са болки в кръста, гърдите, плешките, гръдния кош, главоболие, задух и конюнктивит. Най-важното, според него е, че няма друг вирус освен коронавируса в момента.

avatar