Арести в Бургас, ГДБОП разби група за трафик на мигранти

Арести в Бургас, ГДБОП разби група за трафик на мигранти

Източник:БНТ

СПОДЕЛИ

Повече от 17 души са задържани при спецакция срещу нелегалния трафик на мигранти в София, Ямбол и Бургас. По-голямата част от членовете на задържаната група са от Ирак и Афганистан, те са с временен или постоянен статут у нас.

От прокуратурата заявиха, че това е най-голямата група на българска територия, задържана досега. По случая се разследват и държавни служители.

Международният канал прекарвал хора основно от Афганистан към Западна Европа. Пътят към по-добър живот минавал през Иран и Турция. Българската група поемала така наречените „клиенти“ след успешното преминаване на границата с южната ни съседка.

Разследващите влизат в следите на групата още през 2017 г. От прокуратурата разполагат с данни, че каналът е бил подпомаган и от служители от гранична полиция.

На българска територия нелегалните мигранти били настанявани в квартири в района на Свиленград, както и в столичните квартали „Факултета“ и „Орландовци“. След това пътят им продължавал към Сърбия, където трафикантите осигурявали преминаването през зелена граница.

Заплащането ставало чрез посредници по добре позната арабска система „хавала“. На човек групата е получавала поне по няколко хиляди евро.

Действията са продължение на мащабната операция “Халифакс” на полицейските и съдебни служби в Европа през 2017 г. За участието си тогава прокурори от Специализираната прокуратура и ВКП, както и служител на ГДБОП, бяха наградени от главния прокурор на Кралство Белгия Фредерик Ван Льов.

Кола и камион пламнаха след катастрофа на пътя Бургас – Созопол/СНИМКИ/

Шофьорка блъсна и уби две жени във Варна

Коментари

avatar