Антикорупционната комисия иска отнемане на имущество за 406 млн. лв. от Божков

Антикорупционната комисия иска отнемане на имущество за 406 млн. лв. от Божков

СПОДЕЛИ

Антикорупционната комисия иска отнемането на незаконно придобито имущество на стойност малко над 406 милиона лева от намиращия се в Дубай бизнесмен Васил Божков и свързани с него лица.

Исковете ще бъдат внесени в различни окръжни съдилища в страната, уточняват от Комисията, оглавявана от бившия главен прокурор Сотир Цацаров. В исковите молби са включени 36 недвижими имота и 7 моторни превозни средства.

279 299 803 лева и 33 стотинки се претендират от Васил Божков по искова молба, която ще бъде внесена в Софийския градски съд – това е най-голямата искова молба. Тя е продължение на разследването срещу него, че в периода 2014-2020 година е ръководил организирана група за множество престъпления.

Иска се отнемането и на моторна яхта с пазарна стойност 41 000 лв., моторна лодка с пазарна стойност 1 100 000 лв. и на самолет с пазарна стойност 34 000 000 лева.

От разследвания за 19 престъпления Васил Божков и свързани с него лица се претендират и 31 недвижими имота – апартаменти и прилежащи помещения в сгради в центъра на София, апартамент в Балчик, право на строеж на многофамилна жилищна сграда – отново в столицата, поземлени имоти и двуетажна къща в Гърция и  недвижими имоти в Париж, изброяват от КПКОНПИ.

avatar