Ананиев: Ще възстановим мерки, ако болните надхвърлят 200 на ден

Ананиев: Ще възстановим мерки, ако болните надхвърлят 200 на ден

СПОДЕЛИ

Здравният министър Кирил Ананиев заяви, че мерки ще трябва да се възстановят, ако болните от коронавирус дневно надхвърлят 200 души.

По думите му ескалацията ще настъпи, когато това стане в по-продължителен период от време. Той каза, че ситуацията се наблюдава и има готовност за връщане на мерки във всеки един момент.

“Преминавайки границата от 200 души на ден, ще е сериозен сигнал, че трябва да се възстановят част от мерките, които прилагахме доскоро”, заяви Ананиев при откриването на новия ядрено-магнитен резонанс, който беше монтиран в УМБАЛ “Св. Иван Рилски”.

През последното денонощие новите случаи са 174 при направени 2775 PCR тестове и така общият брой стига 5914. Има и четири смъртни случая.

“В София бяха 86 души, но това съпоставимо с другите областни градове, не е някакъв пик. Засега не предвиждаме нови мерки, но това не означава, че не наблюдаваме процеса”, уточни министърът.

Той подчерта, че най-важно остава дистанцията и дезинфекцията, да носим маски, както и контролът, без който нямало да минем.

Ананиев каза и че при достигане на капацитета на болниците, които приемат болни с коронавирус в София, това не означава, че останалите нямат капацитет.

Няма да оставим пациент без лечение. В момента заетостта в инфекциозните отделения е някъде 37-38% за страната, каза министърът.

avatar