Американският посланик Херо Мустафа на официално посещение в Бургас

Американският посланик Херо Мустафа на официално посещение в Бургас

СПОДЕЛИ

Възможностите за сътрудничество в областта на образованието, новите технологии и икономиката обсъдиха кметът на Бургас Димитър Николов и посланика на САЩ в България Н.Пр. г-жа Херо Мустафа. Това бе първата официална визита на дипломатът в Бургас.
Коментирана бе и идеята да продължат разговорите за побратимяване на Бургас и американския град Ню Орлиънс.

Поводът за посещението на Н.Пр. Херо Мустафа в Бургас бе откриването на  Американска бизнес академия за дами в Медицинския факултет на Университет “Проф. д-р Асен Златаров”.
Тя е част от новата глобална програма AWE (Академия за жени предприемачи). Създадена е от Бюрото за образование и култура към Държавния департамент на САЩ и има за цел да подкрепя дами по целия свят, които искат да развиват собствен бизнес .


“Радвам се, че съм тук в този чудесен град Бургас за стартиране на американска бизнес академия за дами. Имам голяма надежда, че този проект ще промени живота на дамите, които участват в него”, заяви посланикът. Благодаря Ви за всичко, което сте направили за този университет и този град”, се обърна към кметът Николов Н.Пр. Херо Мустафа.
“Решихме да започне тази инициатива в Бургас заради силния дух на Бургас и духа на предприемачеството, който смятам, че живее тук в Бургас”, допълни дипломатът.

“Голяма привилегия е, че тази перспективна и амбициозна академия стартира именно тук, в Бургас. Има един човек, който е виновник за това, и на когото трябва да благодарим. Това е посланик Херо Мустафа. Без нейното участие нямаше как Бургас да се включи активно в тази мрежа. За да надградим тази наша амбиция, ние искаме да заявим, че сме готови да кандидатстваме на по-голям форум. По този начин ще рекламираме региона и града”, каза кметът Димитър Николов.  Той допълни, че Община Бургас ще се включи във финансирането на бизнес проектите на участничките в академията.


Инициатор за създаването на Академията е съветникът на президента на САЩ Иванка Тръмп.
В България програмата се осъществява със съдействието на Посолството на САЩ и Университет “Проф. д-р Асен Златаров”.
След проведена информационна кампания и конкурс са избрани 35 дами от Област Бургас, които в продължение на три месеца ще се обучават присъствено.

Още една група момичета ще изкарат курса онлайн.
На финала, който се очаква да е през януари 2021, ще бъдат финансово наградени два или три от бизнес проектите на студентите.

avatar