Акад. Петрунов: Не чакайте руската ваксина, „Спутник V“ дава доста странични ефекти...

Акад. Петрунов: Не чакайте руската ваксина, „Спутник V“ дава доста странични ефекти /ВИДЕО/

СПОДЕЛИ

И трите одобрени в България ваксини са безвредни и дават висок имунитет. На „Астра Зенека“ е по-ниска имуногеността – между 68 и 80%, но това е много условно, докато на „Пфайзер“ и на „Модерна“ е около 90-95%.

Това заяви по БНТ имунологът и алерголог акад. Богдан Петрунов.

Специалистът коментира и руските ваксини. За ваксината „Спутник“ масово дава странични реакции,като температура,главоболие и др., поради което се прави „Спутник лайт“. Другата, която Русия прави с жив вирус, тази на института „Чомаков“, е по-различна, но тя не е одобрена дори още от руските власти.

Трите ваксини ,които използва България създават имунитет за около 8-12 месеца,каза Петрунов.

По думите на акад. Петрунов е излишно човек първо да си прави тест за антитела и тогава да ходи да се ваксинира. Антителата не определят дали да се имунизирате, или не, те не определят вашето имунно състояние окончателно – категоричен беше той.

Няма никакъв проблем хората да се имунизират непосредствено след преболедуване, но може да се изчака и 2-3 месеца.

„Изграждането на антитяловия имунитет до третия месец е много силен, след това започва да намалява, но клетъчният имунитет продължава и той е много активен. Изграждането на имунитета започва не по-рано от 14-ия ден след поставянето на първата доза. Ако дотогава човек се разболее, очевидно ще прекара по-леко заболяването“, категоричен беше имунологът.

„Ваксиниран човек спокойно може да носи вируса, да разпространява вируса и да получава вируса, но няма да се разболява тежко, или въобще няма да се разболява. Засега данните са много оптимистични в тази посока. Първите данни показват, че наистина вероятно ваксината ще даде възможност да не се разпространява инфекцията“, коментира имунологът.

Ако се ваксинираш с първата доза, но се откажеш от втората, първата не се обезсмисля. Създава се имунитет на ниско ниво, но той много бързо ще затихне, защото втората доза е много важна. Той посъветва всеки, който е получил първата доза, да се ваксинира и с втората.

Вижте цялото интервю във видеото.

avatar