Задържаха 9 души за разпространение на наркотици във Варна и София

Задържаха 9 души за разпространение на наркотици във Варна и София

СПОДЕЛИ

Радослав Иванов, известен като Радо Темерута, е задържан в специализирана акция на територията на Варна и София. В хода на разследването са извършени обиски, при които са открити различни по количество и вид наркотици, стана ясно по време на брифинг на ръководителя на спецпрокуратурата Димитър Франтишек. Задържани са общо 9 лица. 

„Преобладаващо като вид наркотично вещество са амфетамини и метамфетамини. Те са били съхраняване под формата на кристали с различна форма. Намерен е около килограм хероин и оранжерия, в която е имало 333 стръка тревиста маса, която е определена като канабис“, уточни Франтишек.

Ден по-късно е задържано още едно лице на територията на град София. Той е бил основният доставчик на групата действаща във Варна.
Това лице от контингента, което зарежда е познато в криминалните среди като Радо Темерута. Според нас това е голям успех за службите, тъй като той през годините е влизал в тяхното полезрение“, обясни ръководителят на спецпрокуратурата. 

„Характерното за него е, че е използвал доста от способите, които са характерни за съответните служби. Именно други лица от криминалния контингент преди негова среща са проверявали района за съмнителни според тях автомобили или лица, които биха им се сторили като служители на службите“, разкри той.

Тези негови предохранителни мерки не са могли да противодействат на ГДБОП и съответно на 18 декември той е задържан, с повдигнато обвинение с групата. Внесена е мярка неотклонение за всички лица. От деветте човека двама са задържани под стража и двама са задържани под домашен арест“, добави Франтишек. 

Оперативната информация за групата, извършваща вътрешен трафик на наркотици от София към Варна и последващото разпространение във Варна е получена в териториалния сектор борба с организирана престъпност Варна през януари тази година.

„Намерени са две съхранителни бази, където са се съдържали наркотичните вещества преди да бъдат дадени на главните дилъри, преди да бъдат направени разфасовки, които да стигнат до клиентите. На почти всички адреси са открити различни по вид и количество наркотични вещества. Намерени са две каси, където са държали средствата от събираните обороти. Характерно за помещенията е, че са с видеонаблюдение“, разкри зам.-директорът на ГДБОП.

Данните в хода на разследването показват, че групата е имала за цел да завземе пазара и да осъществи монопол във Варна и Добрич. За целта са използвани принуда и заплахи.

avatar