Понижава риска от деменция и болестта на Алцхаймер
Червеното цвекло съдържа хранителни вещества, които подхранват мозъчната тъкан и подобряват показателите на мозъчната дейност. Това го прави полезно в борбата с ранното възникване на дегенеративни заболявания на нервната система, включително деменция и болест на Алцхаймер.
Подсилва стените на кръвоносните съдове
Цвеклото е полезно за съдовете и най-вече капилярите, които са малки и с крехки стени. Комплексът от витамини В и антиоксиданти в цвеклото помага за укрепване на тези стени и предотвратява лесното им спукване. Това от друга страна помага и за по-качественото подхранване на мозъка с кислород и хранителни вещества.
Ускорява регенерирането и синтеза на клетки
Цвеклото ви прави не просто по-млади. То има свойството да забавя цялостно стареещите процеси в тялото благодарение на фолатите в него.
Бори се с оксидативния стрес
Свободните радикали причиняват оксидативен стрес, съсипващ здравето на клетките, предизвикващ стареене, злокачествени изменения, различни хронични заболявания. Червеното цвекло се бори с тези процеси благодарение на веществата в състава си, минералите, антиоксидантите и витамините.
Засилва метаболизма
Цвеклото стимулира обмяната на веществата. Изследванията сочат, че пресният сок от червено цвекло оказва положителен ефект върху метаболизма.
Заздравява костите
В цвеклото се съдържат големи количества магнезий и калций. Тези два минерала са важни за здравината на костите, както и изграждането на костно вещество. В цвеклото има още естествена фолиева киселина (витамин В9) и калий, които допринасят за изграждане на костното вещество.
Извежда токсините от тялото
Червеният пигмент беталаин, на който цвеклото дължи цвета си, е изключително полезен в извеждането на токсините от организма. Той ускорява процеса на детоксикация, премахва тежките метали от организма и предпазва от развитие на паразити в тялото, особено в червата.
Подобрява храносмилането
В цвеклото се съдържат големи количества фибри, които стимулират храносмилането и правилната обработка на хранителните вещества.
Намалява риска от рак
Мощните антиоксиданти в цвеклото потискат влиянието на свободните радикали и предпазват от рак. Те блокират образуването и растежа на ракови клетки и намаляват общия риск от възникване на рак.