13.8 C
Бургас
вторник, 30 април, 2024
Рекламно място 001
Уникална операция за разделяне на сиамски близначки (ВИДЕО)

Уникална операция за разделяне на сиамски близначки (ВИДЕО)

СПОДЕЛИ

Хърватски лекари успешно разделиха сиамски близначки, свързани с коремни органи и черен дроб, т.е. сраснали се в долната част на гръдния кош, съобщи Танюг.

15-часовата операция е извършена от 14 лекари от болница KBC Загреб в края на февруари т.г., като за пръв път една такава интервенция се извършва в Хърватия. Бебетата – Валентина и Кристина са родени през средата на януари. Когато станали на пет седмици хирурзите предприели действия за разделянето им.

Директорката на Института по неонатология и неонатална интензивна медицина Ружа Гризел заяви, че проблем е представлявало и това, че бебетата били родени преждевременно и са имали небалансирана циркулация, поради което едната близначка е имала високо кръвно налягане, а другата ниско.

Тя каза, че това е вторият случай в света близначки, свързани с черен дроб и черва, да бъдат разделени, при което да оцелеят и двете момиченца.

Сега 4-месечните Валя и Криси ще претърпят още няколко минимални интервенции и ще могат да се приберат у дома в град Вировитица. Родителите им Мария и Петър имат още две деца – момче и момиче.

avatar