Митничари хванаха 290 кг хероин за 18 млн. лева

Митничари хванаха 290 кг хероин за 18 млн. лева

СПОДЕЛИ

На 14 април, неделя, служителите на ГКПП „Капитан Андреево“ са намерили в превозно средство 288.380 килограма хероин, възлизащо от обща стойност 17 744 700 лева, съобщиха от прокуратурата.

Наркотикът бил скрит в камион с иранска регистрация, управляван от ирански гражданин. Забранената субстанция е засечена при щателна митническа проверка, включително и с рентген.

По документи превозваният товар представлявал камера (машина) за боядисване с оборудване, състояща се от две части, поставени в дървени каси.

Товарът пътувал от Иран към Пловдив.

При проверката служителите на пункта установили, че по-голямата дървена каса съдържала самата камера за боядисване. След демонтиране на метална ламарина в пода и в тавана на камерата са били забелязани множество квадратни керамични плочи, залепени върху цялата вътрешна част към металната конструкция на камерата.
При демонтиране на керамичните плочи покриващи пода и тавана на камерата, във всяка една от плочите са открити квадратни пакети – общо 144 на брой.

Пакетите били обвити в прозрачни полиетилен и съдържали бежово прахообразно вещество. Полевият тест показал, че веществото е хероин.

Наркотикът е иззет с протокол за претърсване и изземване под надзора на Окръжния съд в Хасково, информират от прокуратурата.

След това наблюдаващият прокурор е възложил на служители от ГДБОП и на други структурни звена да извършват действия по установяването и залавянето на посочения в документите получател на хероина.

Това бил турският гражданин с инициали С. Й.

Последвалите действия по разследването – претърсване и изземване в помещения и автомобил, намиращи се в различни населени места в страната. В кратък срок били разпитани и множество свидетели.

Към момента двамата са задържани за срок до 72 часа.

Днес Окръжната прокуратура в Хасково е поискала водачът на камиона и получателят на пратката да бъдат задържани за постоянно.

Спрямо двамата са повдигнати обвинения.

Ако двамата бъдат признати за виновни по повдигнатите им обвинения, те могат да влязат в затвора за срок от 15 до 20 години, както и да получат глоба от 200 000 до 300 000 лева.

Обвиняемите – С. Р., на 36 години, ирански гражданин, както и С. Й., на 40 години, турски гражданин.

avatar