Български военен самолет се разби по време на авиошоуто край „Граф...

Български военен самолет се разби по време на авиошоуто край „Граф Игнатиево“ (ВИДЕО)

СПОДЕЛИ

Учебен самолет L-39 се разби в петък в авиобаза „Граф Игнатиево“ при изпълнение на сложна маневра на пределно малка височина. При инцидента не се е задействал катапултът, респективно парашутите не са се отворили.

Инцидентът е станал около 13 ч. при подготовката на утрешните демонстрации край Граф Игнатиево по случай 20-годишнината от приемането ни в НАТО и 35 години самолет МиГ-29 на въоръжение в българските Военновъздушни сили (ВВС).

Премиерът Димитър Главчев и министърът на отбраната Атанас Запрянов потвърдиха смъртта на екипажа от самолета L-39. Те са майор Петко Димитров и старши лейтенант Венцислав Дункин от ВВС – и двамата – инструктори.

При падането самолетът се е възпламенил. Взети са мерки за локализиране на пожарите и установяване на причините за инцидента, добавят от МО. Оттам заявиха, че все още не могат да кажат какво се е случило с пилотите и на този етап не могат да потвърдят смъртта им.

Учебно-тренировъчният самолет L-39 е на въоръжение в България от 1994 г. Тогава България получи от Чехословакия 36 самолета, като през 2014 г. от тях останаха да летят само 6, които претърпяха ремонт в българския военнопромишлен комплекс.

За утре ще бъде обявен траур във Въоръжените сили, обяви министърът на отбраната.

Subscribe
Notify of
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments