Откриха паметник на цар Иван Александър до крепостта Русокастро

Откриха паметник на цар Иван Александър до крепостта Русокастро

СПОДЕЛИ

Тържественото откриха паметник на цар Иван Александър до крепостта Русокастро в Община Камено.

Това е първият паметник посветен на владетеля от Второто българско царство. Тук той печели победа срещу войските на византийския император Андроник III.

Триметровият монумент е дело на скулптурите Атанас Стоянов и Даниел Кънчев.Изграждането на паметника е осъществено от инициативен комитет с членове: Жельо Вардунски, кмет на Община Камено, професор Мария Нейкова, областен управител на област Бургас, Руси Куртлаков и д-р Милен Николов, директор на Регионален исторически музей – Бургас.

Финансирането, осигурено за по-малко от седмица е благодарение на даренията на Янчо Проданов, земеделски производител от село Полски извор и Руси Куртлаков.

На официалната церемония присъстваха народни представители, общински съветници, кметове на населени места в община Камено и родолюбиви граждани.

На официалната церемония дарителите бяха удостоени с благодарствени плакети, връчени лично от кмета Жельо Вардунски. От своя страна,директорът на Регионалния исторически музей – Бургас, д-р Милен Николов,поднесе благодарствен плакет на кмета от името на музея. Той изразипризнателност за подкрепата на Жельо Вардунски към археологическите разкопки на крепостта и съхранението на културно-историческото наследство, както и за неговата активна роля в реализирането на инициативата за изграждането на паметника.



Subscribe
Notify of
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments