Новият щам на вируса вече е в Европа

Новият щам на вируса вече е в Европа

СПОДЕЛИ

Германия, Великобритания и Италия регистрираха първи случаи нa новият опасен вариант на Covid ,съобщава Reuters.По-рано бе съобщено за случаи в Белгия,Чехия и Нидерландия.

Новият щам изглежда е  по-заразен  от по-ранните версии – способен да избегне имунитета, придобит чрез ваксинация или преболедуване.

Два случая на заразяване с новия вариант на коронавируса Омикрон са установени в германската провинция Бавария, съобщиха световните агенции.

Във Великобритания са открити също два случая на новия вариант на коронавируса – Омикрон, стана ясно от думите на министъра на здравеопазването Саджид Джавид, цитиран от Ройтерс.

В Италия здравните власти също потвърдиха, че са открили първи случай на новия щам „Омикрон“ на COVID-19 при пътник от Мозамбик, предаде АФП.

За вероятен първи случай на заразяване с новия тип коронавирус в Чехия съобщи и премиерът на страната Андрей Бабиш.

Досега в Европа беше регистриран новият вариант на коронавируса в Белгия и Нидерландия.

Бързото разпространение на Омикрон сред младите хора в Южна Африка разтревожи здравните специалисти. Само за две седмици Омикрон преобърна ситуацията в страната и след период на ниско равнище на разпространение там започнаха да отчитат бърз ръст.

Световната здравна организация вече класифицира варианта на COVID-19, открит в Южна Африка, като „предизвикващ безпокойство „и го обозначи с гръцката буква „омикрон“. В тази връзка Съединените щати и Европейският съюз ограничиха въздушен трафик с Южна Африка и някои съседни страни.

„Омикрон“ е много по- заразен и е вероятно до месец да стане доминантен в света. Според математика Лъчезар Томов, макар и със закъснение, „омикрон“ ще дойде и в България, а тук ваксинираните са малко.

„Моята препоръка е всички, които са с втора доза, да минават към трета, които са с нулева да минават към трета и те, защото той изглежда в момента потиска много по-силно естествения имунитет, според данните.“ – заяви Томов

За да се противопоставим на новия вариант на COVID – „Омикрон“, ще е нужно поставянето на трета доза ваксина, заявиха проф. Светлана Велизарова и математикът Лъчезар Томов в „Денят започва с Георги Любенов“. Така ваксинираните ще бъдат защитени.

Вариантът обаче може да е опасен за преболедувалите.

Вижте видеото.

avatar