Демонтираха скулптурата на Боян Мага в Бургас

Демонтираха скулптурата на Боян Мага в Бургас

СПОДЕЛИ

Скулптурата на Боян Мага в зоната за обществен достъп на Пристанище Бургас е била демонтирана от нейния автор. Това потвърди за БНР Бургас скулптурът Георги Андонов, създал противоречивия монумент. Той е категоричен, че в тези действия няма политическа намеса. 

„Политиката няма място в моето изкуство. Аз съм решил да премахна скулптурата преди изборите, за да видя каква ще е тяхната реакция. Това е част от моя пърформанс“, сподели Андонов. Той допълни, че не е решил кога и дали инсталацията на Боян Мага ще бъде върната на мястото си. 

Припомняме, че пластиката на човек с вериги и с две лица – човешко и вълче и масонски символи в основата, доведоха до сериозни дискусии в общественото пространство. 

Боян Мага или Венеамин е български принц от 10-ти век. Той бил посветен в странджанското село Бяла вода. В Плиска създава богомилството, което оттам нататък се развива в цяла Европа. Боян е бил известен, че се е трансформирал във вълк, появявал се е на различни места.

Боян Мага е създател на богомилството, проправило пътя за Реформацията и Възраждането на цяла Европа. Маг означава мъдрец, а не магьосник, както мислят мнозина. Той е един от онези предтечи на духовността, изиграли огромна роля не само за просвещение на народите, но и за възпитание в Любов, Мъдрост, Истина, Правда, Добродетел – петте върха на Пентаграма, които човек трябва да изработи в себе си, за да стане съвършен.

avatar
1 Comment threads
1 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
2 Comment authors
Бай ГаньоРеформатор Recent comment authors
Реформатор
Гост
Реформатор

Богомилството проправило пътя за реформацията? Пълни ГЛУПОСТИ.

Бай Ганьо
Гост
Бай Ганьо

Прочети малко книги от автори който не пишат „учебниците “ по история . Ще видиш доста интерсни факти или се разходи до Франция и място на последният кръстоносен поход.