Доц. Кунчев:Новите мерки в цялата страна ще продължат около 4 седмици /ВИДЕО/

Доц. Кунчев:Новите мерки в цялата страна ще продължат около 4 седмици /ВИДЕО/

СПОДЕЛИ

„Предложението е за две седмици, но по-точната прогноза е за 3-4 седмици по-строги мерки за всички. Говорим за всички училища, ясли, детски градини, за всякакъв тип заведения, за търговски обекти, при това не само тези в мола, фитнеси, спортни зали. Искам да кажа на хората – стиснете зъби още малко, говорим за много тежка, но последна за този сезон вълна.” Това заяви по БНТ държавният главен здравен инспектор и член на НОЩ доц. Ангел Кунчев.

Доц. Кунчев заяви, че подкрепя предложението на ЕК за цифрово зелено удостоверение, което ще ни даде възможност да пътуваме. То е много необходимо, особено за страните, които разчитат на международен туризъм. Това не е дискриминация, а документ, с който хората много по-бързо и по-лесно ще могат да пътуват. България вече има такъв документ, каза Кунчев.

ВИЖТЕ ЦЕЛИЯ РАЗГОВОР ВЪВ ВИДЕОТО:





Относно ваксините и временното спиране на имунизацията с препарата на AstraZeneca, той изтъкна, че и „в предишни години сме имали поводи да спираме партиди ваксини за детския имуниационен календар“. По думите му шансът смъртните случаи да се дължат на ваксинацията е много малък, „но тук не са важни чувствата, а заключенията на експертите“.

„За една ваксина има две водещи неща – да е безопасна и ефикасна. Разчитаме и на Европейската агенция по лекарствата да даде своите заключения. Фактът, че във Великобритания са поставени вече 17 милиона дози от ваксината на AstraZeneca показва, че е безопасна. Можем да я ползваме, безопасна е“, категоричен е доц. Кунчев.

avatar