Президентът Румен Радев чества 1100 години от битката при Ахелой

Президентът Румен Радев чества 1100 години от битката при Ахелой

СПОДЕЛИ

„Има места в нашата родина, които ни карат да се чувстваме горди, че сме българи. За мен е чест да бъдем заедно на едно такова място – прочутият Ахелой. Вече 1100 години на тези земи витае споменът за една от най-мащабните и кръвопролитни битки на Средновековието. Триумфът на бойното поле носи заслужено самочувствие, но днес не честваме само надмощието на българското оръжие. Тази победа бе решаваща за бъдещето на българската държавност“. Това бе част от словото, с което президентът Румен Радев приветства вчера всички присъстващи на националното честване по повод 1100-годишнината от победата на цар Симеон Велики над византийската армия.

По-рано през деня стотици наблюдаваха възстановката на епичния сблъсък, състояла се на стадиона в град Ахелой. Стратегията на средновековния български владетел бе пресъздадена с участието на сдружение „Авитохол“, клубове и доброволци от цялата страна. Те, заедно с държавния глава Румен Радев, кмета на община Поморие и кмета на град Ахелой бяха част и от последвалото празнично шествие.

Президентът и върховен главнокомандващ на Въоръжените сили Румен Радев прие почетния строй на представителните части на Българската армия и така даде началото на тържествената церемония пред паметника на цар Симеон I в Ахелой. Кметът на община Поморие Иван Алексиев и кметът на град Ахелой Иван Георгиев също поднесоха своите приветствия по повод значимата годишнина. Интересни и малко известни факти за знаковото сражение изнесе доц. д-р Николай Кънев – специалист по средновековна история.Н.В.Пр. Сливенският митрополит Иоаникий в съслужие с други представители на Българската православна църква отслужи панихида в памет на загиналите войни. След едноминутно мълчание паметникът на цар Симеон Велики бе обсипан с венци и цветя.
Официални гости на церемонията бяха народни представители, областният управител Вълчо Чолаков и двамата му заместници, кметове на общини от региона, общински съветници, адмирали, офицери, сержанти, старшини и матроси.

Празничната програмата завърши в богата заря и концерт на Веселин Маринов

avatar