Заради нов щам на COVID: Спират полетите между България и Великобритания до...

Заради нов щам на COVID: Спират полетите между България и Великобритания до 31 януари

СПОДЕЛИ


До 31 януари се преустановяват полетите между Великобритания и България.Решението бе взето в неделя на извънредно работно заседание при премиера Борисов.

От 00:00 часа на 21 декември 2020 г. до 31.01.2021 г. се забранява влизането на територията на Република България през всички гранични пунктове, с въздушен, морски, железопътен и автомобилен транспорт на всички лица, които пристигат с начална точка на отпътуване от Обединено кралство Великобритания и Северна Ирландия. Това нарежда министърът на здравеопазването проф. Костадин Ангелов със своя Заповед № РД-01-720/20.12.220 г.

Мярката се налага заради нов щам на COVID-19, за който има данни, че се разпространява в Обединеното кралство Великобритания и Северна Ирландия.

Вижте цялата заповед ТУК.

Забраната не се отнася за българските граждани и лицата със статут на постоянно, дългосрочно или продължително пребиваване на територията на Република България, както и членовете на техните семейства.


По-рано днес със заповед на здравния министър се въведе 10-дневна карантина за всички лица, влизащи на територията на България от Обединеното кралство,съобщават от Министерство на здравеопазването.

Цялата заповед вижте ТУК

Редица европейски държави вече са наложиха забрана за пристигащи на техните територии от Великобритания в опит да предотвратят разпространението на новия по-инфекциозен щам на коронавируса, предава BBC.

Нидерландия и Белгия прекратиха полетите, като Брюксел наложи забрана и за пристигащите от Острова влакове.

Френският новинарски канал BFMTV съобщи, че Франция “сериозно” обмисля спирането на полетите и влаковете от Великобритания, като Версай е настоял за “европейска координация на усилията”. Медията посочи още, че “решение ще бъде обявено в рамките на днешния ден”.

Какво знаем за новата мутация?

Британският премиер Борис Джонсън обяви в събота, че мутацията е 70% по-лесно преносима сред населението от досегашния вариант на вируса. Смята се, че новият щам е довел до рязко покачване на инфекциите в Лондон и Южна Англия. Въпреки това – „няма никакви доказателства, че той е по-смъртоносен и причинява по-тежки форми на болестта“, каза министър-председателят.

От днес, всеки, който се опита да напусне Лондон, може да бъде арестуван. Забраняват се срещите на закрито между хора от различни домакинства. Жителите на засегнатите от новите мерки райони трябва да останат по домовете си, освен ако не се налагат пътувания до работното място и то само, когато не могат да работят от дома си.

По данни на СЗО същата мутация е открита и в Нидерландия, Дания и Австралия.

avatar