NASA пусна колие против „докосване по лицето“ /ВИДЕО/

NASA пусна колие против „докосване по лицето“ /ВИДЕО/

СПОДЕЛИ

NASA пусна инструкции с отворен код за 3D-отпечатано колие, създадено да ви помогне да спрете да докосвате лицето си.

Кръглата висулка се носи около врата, точно както обикновено колие, и всеки път щом вдигнете ръце към главата си, тя започва да вибрира, напомняйки ви да спрете.

Идеята на устройството е чрез него да се ограничи разпространението на вируса, който най-често може да се предаде по въздушно капков път, а според здравните експерти и чрез докосване на заразени повърхности.

“PULSE” е дело на трима инженери, работещи в екипа на Jet Propulsion Lab и има сензор за близост с 12-инчов обхват и вибрационен мотор, който се активира всеки път щом ръцете доближат главата, а колкото по-близко са пръстите до лицето, толкова по-интензивни стават и вибрациите,съобщава eu.usatoday.com .

От НАСА пуснаха и инструкции с отворен код, чрез който колието може да бъде отпечатано 3D. Те допълват, че устройството е проектирано така, че да бъде лесно за сглобяване. Именно затова всеки желаещ може напълно безплатно да изтегли списъка с необходимите части, CAD проекти за 3D отпечатване на калъфа и подробни описания за направата на колието.

От НАСА подчертават, че колието не е способно да замени респиратори или маски, а е само допълнение към всички останали предпазни средства.

avatar